top of page
Foto van schrijverKleine Denkers

Groepsdruk bij kinderen, hoe help je je kind hierbij?

Wist je dat groepsdruk bij kinderen vaak al heel vroeg begint? Op het moment dat kinderen in aanmerking komen met andere kinderen kan er groepsdruk ontstaan. Dit kan in de buurt zijn waar jullie wonen, op de peuterspeelzaal, bij de opvang, maar ook op een verjaardag waar meerdere kinderen zijn enzovoort. Het buitensluiten van kinderen in een groep of pesten zorgt er al voor dat een kind groepsdruk ervaart. Iedereen, ook een kind, wil geaccepteerd worden en erbij horen. In onze gesprekken met ouders, ter voorbereiding op het boekje Gijs Gekko ‘Eén uit duizenden’, kwam dit thema vaak naar voren. Om die reden vertellen we je graag meer over de inzichten die wij hebben opgedaan over het weerbaar maken van je kind!



Zelfvertrouwen creëren

Als een kind zeker is van zichzelf, heeft hij of zij ook minder goedkeuring van anderen nodig. Maar dat is gelijk een ingewikkeld onderwerp, er zijn zoveel factoren die het zelfvertrouwen van kinderen laat wankelen. Het is heel belangrijk dat kinderen meekrijgen dat ze goed zijn zoals ze zijn en dat ze zelf (in sommige situaties dan 😉) mogen bepalen wat ze willen.


Wat jij als ouder kunt doen om zelfvertrouwen te creëren bij je kind:

  • Geef kinderen complimenten en dan met name voor hun inzet (en niet het resultaat). Hebben ze een toren gebouwd? Een tekening gemaakt? Gezellig samen gespeeld met vriendjes? Benadruk dan het doorzettingsvermogen, de inzet of de aanpak. Je laat zien dat je vertrouwen hebt in zijn of haar kunnen.

  • Kinderen hebben ruimte nodig om dingen te doen en te ontdekken op hun eigen manier. Geef ze die ruimte en laat merken dat hun eigen mening ertoe doet. Je mag anders denken dan anderen!

  • Kauw niet alles voor en laat kinderen zelf dingen regelen. Dat zorgt voor zelfstandigheid en geeft een kind vertrouwen.

  • Biedt ruimte om fouten te maken en haal niet alle obstakels voor hem of haar uit de weg. Laat zien dat jezelf ook fouten maakt en wat je er zelf van leert. Zo help je om het gevoel van een fout om te zetten naar positief leermoment

  • Geef kinderen op een speelse wijze een bepaalde verantwoording mee, iets wat bij de leeftijd past. Denk bijvoorbeeld aan een knuffel, waar ze op moeten passen. Krijgt de knuffel wel genoeg eten? Zijn de tandjes van de knuffel al gepoetst? Hoe laat moet hij naar bed?


Geef aandacht en blijf met je kind(je) in gesprek

Voor een kind is er niets fijner dan het gevoel hebben dat thuis alles besproken kan worden. Ook fijn voor jezelf, want als ouder ben je dan ook beter op de hoogte van wat er allemaal gebeurt. Als ze ouder worden hoef je natuurlijk niet alles meer te weten, maar het gevoel blijven houden dat ze bij jou, als ouder, alles kwijt kunnen blijft belangrijk. Gaat het op de opvang, de peuterspeelzaal, middelbare school of de sportclub niet helemaal lekker? Dan ben je hiervan op de hoogte en kun je samen op zoek naar een oplossing. Voor alles is een oplossing! Dat kun jij je kind vanaf jonge leeftijd meegeven en daar plukt hij of zij (en jij) dan later de vruchten van.


Wist je dat? Stichting ‘Stop Pesten Nu’ heeft ook een mooi artikel geschreven over groepsdruk bij kinderen. Wellicht vind je daar nog fijne tips over groepsdruk bij kinderen en alles wat daarbij hoort. Ben je benieuwd naar kinderboeken met een boodschap? Meer handige feitjes, weetjes of informatieve artikelen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!



57 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


Mis geen nieuws van Gijs

Als we nieuws hebben, zoals een nieuw boekje van Gijs Gekko dan laten we je dit graag weten.

We zullen je niet spammen ;-)

Verzonden

bottom of page