top of page

5 voordelen van voorlezen van kinderboeken met een boodschap!

Bijgewerkt op: 30 jan. 2023

Bij Kleine Denkers zijn we gek op voorlezen. We weten dat vroeg starten met voorlezen heel belangrijk is voor kinderen. Daar hebben we inmiddels veel over geleerd en delen dit graag met jou. Daarnaast houden we van dat heerlijke momentje van even lekker samen zitten, met oprechte aandacht voor je kind in de soms toch zo drukke dagen. Waar we je ook voor willen motiveren: kiezen voor kinderboeken met een boodschap! Dat is niet alleen leuk, maar daarmee geef je ze gelijk een goede basis mee. Daarnaast maak je het jezelf in het opvoeden ook een stukje makkelijker. Fijn toch?
Voordeel 1: de woordenschat

Hoe enthousiast wij ook zijn, het is helaas niet heel goed gesteld met de leesvaardigheid van kinderen in Nederland. Deze gaat steeds verder achteruit. Ergens snappen we dat met alle digitalisering en andere vormen van entertainment het lezen er nog wel eens bij in schiet. Om het nog maar niet te hebben over de volle agenda’s😊. Tegelijkertijd schrokken we hier ook van. We willen ouders heel graag oproepen om alert te zijn en dit te veranderen. Tenslotte willen we ze allemaal die goede start bieden. Als je op jonge leeftijd voldoende aandacht besteedt aan lezen, dan heeft dat direct een positief effect op de geletterdheid en de woordenschat van je kind. Dat komt op latere leeftijd goed van pas! Tenslotte gebruiken ze lezen ook bij alle andere vakken op school.


Voordeel 2: Binding creëren

Nog zo’n mooi voordeel van voorlezen: het creëert een momentje van aandacht voor jullie samen. Je peuter of kleuter ontdekt met veel enthousiasme de wereld, maar deze wereld zit ook vol prikkels. Het is dus extra belangrijk om af en toe even terug te schakelen. Met een voorleesmoment creëer je niet alleen een momentje van rust, maar versterk je de binding en bevorder je de relatie met je kind. Met als gevolg dat het zelfvertrouwen stimuleert en rust en veiligheid biedt. Mooi toch?


Voordeel 3: Moeilijke onderwerpen makkelijker bespreken

Wist je dat hoe groot of klein kindjes ook zijn, ze heel veel oppikken van bepaalde hedendaagse thema’s? Als ze wat groter zijn stellen ze er misschien vragen over, maar ook als ze klein zijn voelen ze al veel aan. Dit kunnen maatschappelijke thema’s zijn, maar ook dingen die bijvoorbeeld in de klas worden besproken. Vaak kunnen ze er ook emoties bij hebben die ze nog niet kunnen plaatsen en is een gesprekje zo makkelijk nog niet. Met een leuk boekje over het onderwerp kunnen ze laagdrempelig aanhaken op het verhaal. Zo kun je thuis of later in de klas voorlezen over onderwerpen die spelen of je ze graag mee wilt geven, zoals inclusiviteit, pesten, angst of dromen. Vaak reageren ze zelf op het verhaal en geeft het jou de ruimte om een gesprekje aan te gaan. Je kunt ze ook zelf vragen of ze zich ook wel eens voelen zoals in het boekje. Zo heb je ineens een gesprekje over een lastig onderwerp en kun je misschien wel tot dan toe onbekende zorgen wegnemen. Dat is dus precies waar wij graag bij willen helpen met onze boekjes😊.


Voordeel 4: Concentratie bevorderen

Duizenden prikkels krijgen we per dag binnen. En onze kinderen dus ook. We worden constant op allerlei manieren geprikkeld en afgeleid. Veel volwassenen kampen nu met concentratieproblemen, omdat er te veel om ons heen gebeurt. Door voor te lezen aan je kinderen kun je concentratieproblemen op latere leeftijd proberen te voorkomen. Je geeft ze namelijk één taak en dat is aandachtig luisteren naar het verhaal. Misschien kunnen ze al proberen bepaalde woorden mee te lezen of kun je de plaatjes met ze bespreken. Zo train je de concentratie van je kind; super waardevol en heel belangrijk voor later.


Voordeel 5: Een avondroutine maken

Ken je dat? Het is bedtijd, jij bent moe van de dag, maar je kind lijkt drukker dan ooit en wil nog helemaal niet slapen . Tja, en dan? Het is lastig om ze in bed te krijgen. Soms willen ze gewoon niet slapen, maar soms hebben ze ook gewoon even aandacht nodig. Van de drukke dag afschakelen naar rust kun je heel goed oplossen met voorlezen. Maak het een vast onderdeel van de routine. Je kindje gaat dit herkennen en snapt dat het tijd is om te gaan slapen. Samen lezen jullie in bed nog een boekje en praten jullie na over het verhaaltje of over de dag. Door dit als een vast onderdeel te doen voor het slapengaan, zorg je voor een gezond avondritueel.


Natuurlijk zijn er nog veel meer momenten waarop je kan voorlezen en voorlezen leuk kunt maken. Ga lekker samen naar de bibliotheek en laat ze zelf hun boeken uitkiezen. Zo betrek je ze ook in het proces, wat ze weer een gevoel van autonomie geeft. Of pak een boekje erbij als ze uit school komen. Kortom, geniet vooral van het voorleesmoment!


Ben je benieuwd naar de kinderboeken met een boodschap welke wij het liefst voorlezen? Klik hier!

82 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Mis geen nieuws van Gijs

Als we nieuws hebben, zoals een nieuw boekje van Gijs Gekko dan laten we je dit graag weten.

We zullen je niet spammen ;-)

Verzonden

bottom of page