top of page

6 manieren om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten

6 manieren om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten

Een dosis zelfvertrouwen maakt alles in het leven een stuk makkelijker én leuker.

Helaas krijgt niemand bij de geboorte een portie zelfvertrouwen cadeau, we moeten het zelf ontwikkelen en dat begint al op jonge leeftijd. Als ouders hebben we gelukkig veel invloed op de ontwikkeling van het zelfvertrouwen van onze kinderen.. Nou ja, ‘gelukkig’? Uit ervaring en door gesprekken met ouders weten we dat dit makkelijker gezegd, dan gedaan is. Daarom hebben we hieronder 6 manieren verzameld die helpen om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten. Wat ons betreft nuttige tips!


Zelfvertrouwen kind vergroten
Zelfvertrouwen kind vergroten

1. Goed voorbeeld doet volgen

Om dingen te leren als kind is het fijn om te zien hoe anderen iets doen. De uitdrukking luidt ook wel: “Goed voorbeeld, doet volgen”. In de ogen van je kindje ben jij hét voorbeeld. Erken als ouder je eigen tekortkomingen en onzekerheden - want ja, die hebben we wij ook.. Zo laat je zien dat iedereen anders is, jij ook soms twijfelt of onzeker bent en foutjes maakt of iets bijvoorbeeld heel spannend vindt. Zelfacceptatie is heel belangrijk. Je bent goed zoals je bent en dat geef je jouw kindje ook mee.


2. Fouten maken mag

Van fouten maken, leer je! Het is juist iets positiefs. Geef ook hierbij het goede voorbeeld. Denk in oplossingen en niet in problemen, op die manier kun je laten zien dat er voor alles een oplossing is. Tover iets negatiefs om tot iets positiefs! Is er iets niet helemaal gelukt? Leg dan aan je kindje uit dat het niet erg is en dat je daardoor weet hoe het wél moet. Probeer het samen nog eens en laat zien dat het altijd goed komt! Maar onthoud wel; een negatieve gedachten of gebeurtenis mag er zo nu en dan óók gewoon zijn. Het leven is niet alleen maar ‘rozengeur en maneschijn’. Meestal wel, soms niet. Dan vallen we even en staan we weer sterker op!


3. Geef bewuste complimenten

Met het geven van complimenten boost je het zelfvertrouwen van je kindje. Máár let wel op dat je het niet overdrijft, het moet wel geloofwaardig en speciaal blijven. Daarnaast is het belangrijk dat je het doorzettingsvermogen, de inzet of de aanpak prijst en niet de prestatie. Zeg niet alleen: “Wat heb je dat mooi getekend!”, maar liever: “Wat heb je goed je best gedaan!”.


4. Uitdagingen aangaan

Een nieuwe uitdaging aangaan kan best spannend zijn. Maar dat betekent niet dat je ze uit de weg moet gaan, integendeel. Stimuleer je kindje in het uitproberen van nieuwe dingen. Dat resulteert in vallen, weer opstaan, opnieuw proberen én overwinnen. Kortom, een boost voor het zelfvertrouwen.


5. Corrigeer gedrag

Vrijwel ieder kind is af en toe een deugniet, toch!? ;) Corrigeer niet je kind zelf maar zijn of haar gedrag. Zeg liever niet: “Je bent nu niet lief” of “Ik word boos op jou”. Wat je wel kan zeggen: “Wat je nu doet, vind ik niet lief” of “Ik word boos als je doorgaat met wat je nu doet”. Je maakt kenbaar dat je het gedrag niet leuk vindt en dat het niets te maken heeft met de persoon zelf maar met de handeling.


6. Stel reële verwachtingen

Te hoge, of juist te lage verwachtingen, daar heeft niemand iets aan. Stem je verwachtingen af op de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van je kindje. Vergelijk hen nooit met anderen, ieder kind ontwikkelt zich op zijn of haar eigen tempo. Door reële verwachtingen te stellen is de kans op slagen groter en dat heeft een positief effect op het zelfvertrouwen.


Wij vonden deze tips erg nuttig. We hopen dat we jou ook hebben geholpen met deze 6 manieren om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten! Meer handige feitjes, weetjes of informatieve artikelen ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!


33 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Mis geen nieuws van Gijs

Als we nieuws hebben, zoals een nieuw boekje van Gijs Gekko dan laten we je dit graag weten.

We zullen je niet spammen ;-)

Verzonden

bottom of page